KAYSERİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Aladağlar Milli Parkı

4.1.A2.Coğrafik Konum: Aladağlar milli parkı350 03ı 53ıı-35026ı03ııDoğu Paraleli, 37043ı49ıı- 37056ı 13ıı Kuzey Meridyeninde yer almaktadır. Kayseri, Niğde ve Adana illeri sınırları içerisinde olup,

            Aladağlar Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı çalışmalarına 1998 yılında başlanmıştır.Milli parkın alanı 54.524 hektar (545.240 dekar) olup,bu alan üç ilin (Kayseri-Adana-Niğde) mülki sınırları içinde yer almaktadır.Aladağlar Milli Parkının yaklaşık 31.000 hektarlık (2/3) kısmı Yahyalı ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.Toplam Alan 54524 ha  Kayseri ili sınırları içerisinde ise, 31.358 ha kaplamaktadır.

Yöre klimatik açıdan kendine has özelliklere sahiptir. Yazları sıcak kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanabilecek bu klimatik yapı yörenin yüksek kesimlerinde kalıcı karların barınmasına imkan tanımaktadır. Yörede gece ile gündüz sıcaklık farkı oldukça fazla olup, geceleri göllerin donmasına neden olan düşük sıcaklık, gündüzleri 300C kadar çıkmaktadır. Bu klimatik özellik bölgenin gelişmesinde önemli bir tanımlayıcı durumdadır. Aladağlar Milli Parkı Vejetasyon açısından çok zengin olup, ormanı oluşturan hakim türler Karaçam ve Kızılçamdan, Kızılcama geçiş zonunda yer yer bu iki türün oluşturduğu karışık mescerelere de rastlanmaktadır.

            Aladağlar Milli Parkı içerisinde Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer  Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi tabi kaynak değerlerine sahip ve turistlerin dikkatini çeken yerlerde bulunmaktadır.

            Demirkazık Tepesi: Niğde ili sınırları içerisinde kalır. Aladağlar Milli Parkı içerisinde, Orta Toroslar içerisinde bulunan ve dağcı turistlerin tırmandığı yamaç paraşütü uçuşlarının yapıldığı en yüksek tepedir. (3756 m) aynı zamanda ülkemizin de  en önemli yükseltileri arasındadır.

            Yedi Göller                  : Kayseri  İli sınırlarında, Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunur. Yedigöller mevkii 3500 m yükseklikte olup, irilik ufaklı öneme haiz 7 adet göl bulunmaktadır. Göller yağmur, kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

            Hacer Ormanı: Kayseri ili sınırları içerisinde kalır. Hacer orman 2750 ha civarında olup çanak şeklinde ve kalkerli toprak yapısına sahiptir. Karaçam (Posçamı) ağırlıklı kızılçam, köknar, sedir, titrek kavak ve ardıç gibi ağaç türleri yer almaktadır. Ayrıca burada soğuk pınar mevkiinde turistlerin kamp yapabileceği, mola verebileceği saha mevcuttur.

            Kapuzbaşı Şelalesi Kayseri sınırları içerisinde kalır. Yahyalı ilçesine 80 km. Kayseri İline 190 Km. Aladağlar İlçesine 50 km. Adana İline 150 Km. ve Niğde iline 160 km mesafededir. Şelalelerin rakımı 730 m dir. Burada 7 adet şelale bulunmakta ve en büyük şelalenin irtifa akışı 86 m den olmaktadır. Debisi oldukça yüksek olup    “ V ” şeklinde bir vadiye akmaktadır. Aladağlarda bulunan Yedigöller mevkiinde kar ve buzul sularıyla beslenmektedir.

Ulaşım, Aladağlar Milli Parkı Kayseri ili, Yahyalı İlçesine 30 km Niğde ili Çamardı ilçesine 15 Km Adana İli Aladağ ilçesine 26 Km. uzaklıktadır. Milli Park Bölgesine stabilize yollar ve patika yollarla ulaşılmaktadır.

Flora ve Fauna : Sıcak Akdeniz iklim bölgesinden, İç Anadolu karasal iklim bölgesine geçiş kuşağında yeralan Aladağlar Orman örtüsün bakımından çok zengindir. Yükseklik nedeni ile Aladağların büyük bir kesimi, ağaç sınırının üstünde kalmaktadır. Orman örtüsüne yalnız emli vadisi ve Hacer boğazının aşağı kesimlerinde rastlanır. Gerek Hacer, gerekse Emli vadilerinde yeralan bölgede Karaçam (P.Ngre) Köknar Sedir Sarıçam (Rsivester) ve meşe türü ağaçlara rastlanır. Yüksek kesimleri Alpın bitkiler kuşağı içinde kalan Aladağların, bitki türleri bakımından zengin ve ilgi çeken bir yöre olduğu bilinmektedir. Yörede yaşayan yaban ve av hayvanlarının başında Dağ keçileri, vaşak, sansar, su samuru, tilki, kurt, yaban domuzu ve tavşan gibi hayvanlar ile birlikte kuş türü olarak Altın kartal, küçük kartal ur kekliği kınalı keklik, doğan ve şahin ile birlikte küçük kuş türleri bulunmaktadır. Düzensiz avlanma sonucu nesli azalmaya başlayan dağ keçileri (Carpa hircus) Türkiye Milli Parklar Dairesi Başkanlığınca özel koruma altına alınmıştır. Ayrıca yörede bulunan Altın kartalda koruma altındadır.